Wednesday, 30 July 2008

Verdens undergang

Jeg leste en interessant artikkel for en ukes tid siden om et par karer som har saksøkt forskningssamfunnet i CERN. Kort om CERN for de som ikke er nerder som meg. CERN er verdens største senter for forskning på partikkelfysikk og kjernefysikk. Mange av de moderne begrepene om hvordan tid og rom arter seg kommer ut av miljøet i og rundt CERN såvidt jeg har skjønt.

Men det er ikke hovedpoenget her. I CERN ferdigstilles i disse dager en såkalt partikkelakselerator som i praksis skal sende atomer og annet småtteri mot hverandre og skape ørsmå, men potensielt enormt kraftfulle eksplosjoner.

En teori er at en slik kollisjon skal kunne skape et svart hull. Et astronomisk fenomen som sluker all materie rundt seg og vokser gradvis med mengden materie som blir sugd inn. (Korriger meg om jeg ikke har det her helt i boks. ) Et slikt sort hull kan potensiet ødelegge hele planeten, solsystemet, og til slutt galaksen.


Og nå kommer vi til det interessante. For hva skal til for å legitimere et sånt eksperiment. Det er små, men eksisterende odds for at hele verden går under. Og ikke minst, hvem skal være bemyndiget til å ta en slik avgjørelse? Jeg tror det er det nærmeste en person kan komme å leke gud i alle fall. For hvem andre enn mestern selv kan påberope seg å ha potensialet til å beslutte verdens ungergang.


Jeg venter i spenning på å se om vi må si adjø til hverandre etter et feilslått naturfagsprosjekt i Sveits i alle fall!

Lykke til gutter og jenter nede i CERN!

1 comment:

Lkk said...

http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM <-- fønni...