Tuesday, 10 April 2007

Etter en liten tids opphold

Myspace er dødt, så blogging skjer her fra nå av.


Jeg sitter og leser om vold utenfor Old Trafford i dag. Bare en uke etter tribuneopptøyene i Roma. Vold i tilknytning til fotballkamper er et velkjent og trist fenomen. Rivalisering mellom to lags supportere som går så langt at to eller fler lags supporrtere går løs på hverandre.

Først litt om bakgrunnen. Hvem er det som står bak volden? Mediene skriver om hooligans, ultras og casuals. Litt avhengig av hva de har tatt fram som sitt motebegrep om dagen. I tilknytnig til disse beskrivelsene står det gjerne at dette er mennesker som ikke er opptatt av fotball, men som bare er der for å slåss. Dette medfører IKKE riktighet. Det er mennesker som er så fanatisk opptatt av fotball og rivalisering mellom lag at de overfører dette til supportergjerningen. Naturligvis er det folk som er langt mer aggressive enn folk flest, men kall dem ikke uinteresserte i fotball. Da slutter jeg å lese artikkelen med en gang.

Videre så er det store forskjeller på kulturer, størrelse på grupperinger osv. I italia er det gjerne politikk som ligger bak i tilegg til klubbrivaliseringen. Lazios største supportergruppe er jo en kjent facistgruppering. Men det er i og for seg ikke temaet her. Men vi fortsetter i Italia. Jeg er så avgjort ikke noen ekspert på italiensk fotball, men av det jeg har fått med meg ser jeg at fansen er mye viktigere i forholdt til å påvirke spillerkjøp og salg enn i andre land. Supporterne er jo tross alt de som skal holdes fornøyde for at klubben skal opprettholde inntektsgrunnlaget. Og jeg liker det fabelaktig godt. Paolo di Canio stod og sang sammen med nevte supportergruppe mens han var ute med skade. Hvordan kan man la være å elske en sånn spiller som supporter?

Tilbake til volden. I Norge har det dukket opp flere såkalte casualsmiljøer. Grupperinger som beskrevet over. Riktignok ikke politisk styrt her i Norge, men med rivalisering rundt klubbene i bunnen. Disse gruppene MÅ kveles umiddelbart. Jeg er ikke interessert i å se italienske eller for den saks skyld svenske tendeneser her i Norge. Vi har en flott utvikling i tippeligaen og norsk fotball er i ferd med å trekke mer publikum år for år. Derfor kan vi ikke ha opptøyer og vold som gjør at barnefamilene og fredlige syngende fans ikke tør komme på kamp eller ikke tør vise kjærligheten til klubben. Politi, politikere, supporterorganisasjoner og klubber må sette ressurser inn for å ha en sjangs på å beholde grunnlaget for hele sin eksistens. Nemlig publikum. Ingen gidder betale en milliard ved neste salg av rettigheter dersom alle tribunene er tomme bortsett fra en tre-fire hundre voldsmenn.

No comments: