Tuesday, 23 September 2008

Usa vender seg mot seg selv

Jeg sitter og ser på kongen av samfunnsporno, nemlig Cops. Programmet som kom på luften 11. mars 1989, har siden den gang gitt publikum, både i USA og andre skuelystne land, deres ukentlige dose med perversiteter og moralisering.

Jeg må inrømme at også jeg er fascinert av programmet. Det å stigmatisere grupper blir ikke vanskelig etter å ha sett litt på cops. Heldigvis har jeg vært i USA og sett at ikke alt er like svart/hvitt som på tv. Men det er eeegentlig ikke hva jeg skriver om nå.

I USA kan politiet bruke noe de kaller entrapment. De kan med andre ord agere som fiktive deltagere i en kriminell handling. Et klassisk eksempel er gjennom å sette opp "utsalg" av dop eller falske prostituerte. Det er ulovlig å kjøpe både dop og sex i USA. Med andre ord så pågriper de da de stakkarne som måtte ønske å kjøpe sex eller dop av disse forkledte politifolka. I Norge er ikke dette lovlig, og en gjengs oppfatning er at dette bryter mot viktige rettsprinsipper.


Men nok om det i og for seg. I kveld så jeg en stakkar som ble pågrepet for å forsøke å kjøpe crack. I og for seg ikke spesielt mye å heve øyenbrynene for. Men denne karen var døende. Han hadde uhelbredelig kreft. I bilen med seg hadde han en hund, og på spørsmål om han hadde noen som kunne ta seg av bikkja, så sa han at han hadde ingen. Og man kunne se at fyren ble knust når han skjønte at hans trofaste venn skulle tas hånd om av dyrebeskyttelsen pga av at han ble arrestert. En stakkarslig sjebne. Og da tenkte jeg som så: Hva er hensikten med å fucke opp det lille denne stakkaren har igjen av liv og livsglede. Det siste hadde han nok minimalt av, men jeg tror nok at arrestasjonen tok det resterende. Er samfunnet tjent med å bruke resursser på å sperre denne karen inne til han dør? Er samfunnet tjent med å se mellom fingrene på enkelte kriminelle handlinger?

Hvilken moral skal styre de fortapte sjeler. En mann uten liv og uten noe å leve for. Er det da slik at vestlige verdinormer skal være gjeldende for denne mannen? Demokratiets grunnmur er flertallets mening. Jeg er usikker på om flertallet ville låst inne denne mannen og kastet bort nøkkelen etter å ha sett dette innslaget.

Jeg hadde tidligere en sjef som sa at det eneste som er urettferdig er å behandle alle likt. Jeg skulle likt å se noe mer av det i rettssystemene. Rett nok er dette eksempelet tatt fra USA, men jeg tror samtlige samfunn har mye å gå på når det gjelder å finne den beste løsningen for fellesskapet når en kriminell har blitt avslørt. Å gjøre bot gjennom fengsel er for meg uviktig. Jeg vil ha enhver tilbake som en fungerende og bidragsytende del av samfunnet.

La mannen uten noe å leve for gå fri, så kanskje han finner liv i de siste månedene han har igjen. Det vil gi mer til samfunnet enn om han blir sperret inne.

3 comments:

Danny Larsen said...

Faen Johns!
Du studerer journalisme og har ennå ikke lært å ha med utropstegn, sex eller "SJOKK!" i overskriftene. Hva slags useriøs drittskole er det du går på egentlig?

Kristian said...

hehe, du sier noe. Jeg merker jeg må gå i meg selv! Det blir ikke noe se og hør jobb av det her.

Danny Larsen said...

Riktig overskrift for denne posten er jo selcsagt: "Politiet ødela livet mitt og drepte hunden min!"