Monday, 27 October 2008

Britene er kollektivtransportens guder!

De fleste har vel enten kjørt med eller hørt om Tube´en i London? Om dere ikke har det så skal jeg si to ord om det først. Londons undergrunn er et fantastisk imponerende nett med underjordiske tunnelltog som gjør at du lett kan komme deg rundt i den enorme byen. Det er rett og slett den eneste måten transport du trenger i London. I alle fall som turist.

I helgen var jeg på Wembley Stadium for å overvære den årlige NFL kampen i London. Og som til alt annet tok vi Tube´en til stadion. Stadionanlegget er såvidt meg bekjent et av verdens dyreste og er ikke mer enn et par år gammelt. Og i den forbindelse har de også hatt kollektivtrafikken i tankene.

Bildet under viser hvordan politiet tidvis holder igjen publikumet som går fra stadion til t-banen. Alle som har tatt banen i Oslo fra Ullevål til sentrum etter en landskamp eller vif-lsk vil vel da automatisk tenke: Kø, kø og atter kø. Og at du blir stående i køen i timesvis. Det er jo rimelig å forvente når 85 000 mennesker skal forlate stadion og flesteparten tyr til kollektivt. Men i England er de ca et lysår(ja, jeg vet at dette er et lengdemål og ikke en enhet for tid) foran Norge på kollektivtrafikk.
Politiet sluset folk inn på stasjonen, fylte opp togene som var ankommet før de slapp inn neste pulje. Det hele ble som en velkoreografert Nord-Koreansk parade. Det gikk fort, effektivt og knirkefritt. Transportmyndigheten, politi og britisk køkultur gjorde det hele til en fryd. Jeg tar av med Sixpencen min og ber Ruter sporenstreks ta en tur til Wembley neste kampdag. For her kan noen og en hver lære!

Rule Britania!

1 comment:

Anonymous said...

WE rule Britania, Britania rules the waves!
WE RULE BRITANIA, BRITANIA RULES THE WORLD!